Produsele fără gluten sunt tot mai căutate nu numai de către persoanele care suferă de boala celiacă dar și de către cei care doresc să aibă un trai sănătos. În cazul multora dintre noi, glutenul poate împiedica absorbţia eficientă a substanţelor nutritive şi perturba buna funcţionare a sistemului digestiv. Glutenul produce o inflamaţie gravă a intestinului subţire persoanelor care suferă de boală celiacă și într-o măsură mai mică poate afecta și persoane care nu au boala celiacă. Senzația de balonare, disconfortul abdominal, meteorismul, durerile surde de stomac, problemele de digestie pot fi evitate sau ameliorate renunțând la produsele cu gluten. Este foarte greu să ne ferim de gluten căci se găsește în multe dintre alimentele clasice. Cu toate acestea, cine dorește să aibă o dietă fără gluten poate urma câțiva pași simpli și eficienți dacă este bine informat.
Multe dintre alimentele sub formă de boabe sau cele care au amidon în compoziţie pot face parte dintr-o dietă fără gluten. Alimentele din lista de mai jos nu au gluten și sunt foarte sănătoase căci au foarte multe proprietăți nutritive și beneficii:
• Amarant;
• Hrișcă;
• Porumb și mălai;
• Seminţe de in;
• Făinuri fără gluten (din orez, soia, porumb, cartof, lupin, fasole);
• Paste din quinoa, orez, hrișcă, năut, mazăre, linte, fasole.
• Mei;
• Quinoa;
• Orez;
• Sorg;
• Soia;
• Tapioca.