Boala celiacă sau intoleranţa la gluten este o afecţiune autoimună declanşată de ingestia de gluten (proteina din grâu, secară şi orz) la indivizi predispuşi genetic.
Balonarea, flatulenţa, durerea abdominală, constipaţia, durerile de cap, indigestia şi chiar oboseala generală sunt câteva dintre simptomele intoleranţei la gluten (proteină din grâu, secară şi orz), numită şi boala celiacă sau chiar celiachie. Aceasta afecţiune se declanşează la cei predispuşi genetic în urma consumului de gluten (în mare parte provenind din cereale) şi face parte din rândul bolilor autoimune, alături de lupus, sclerodermie şi chiar diabetul de tip I. Chiar dacă afectează doar un mic procent al populaţiei (1-2%), intoleranţa la gluten poate fi o piedică majoră în lupta cu kilogramele, mai ales că poate debuta la orice vârstă începând cu perioada copilăriei.
Ce produse pot contine gluten?
Glutenul este întâlnit nu numai în preparatele alimentare, dar şi în medicamente, suplimente nutriţionale sau produse cosmetice, ceea ce impune o atenţie sporită din partea celiacilor în evaluarea produselor pe care le cumpără pentru uzul cotidian.
Dacă suferi de boala celiacă, mare atenţie şi la alimentele care conţin gluten ascuns, nu doar la cele evidente, despre care ştii sigur că trebuie să le excluzi din alimentaţie, precum făinoasele, produsele de patiserie, berea. Astfel, află că şi sosul de soia conţine gluten, însă te poţi orienta spre acele produse care sunt lipsite de gluten. Totodată, ai grijă să alegi acele murături pentru care nu a fost folosit oţet din orz în procesul de fabricare. Hamburgerii şi crenvurştii (fie şi cei vegetarieni) pot conţine gluten provenit din grâu, chiar şi sosurile folosite pentru prepararea acestor alimente. La fel şi chipsurile cu arome! Cel mai probabil, sosurile pentru salate conţin un fel de agenţi de îngroşare şi o parte dintre ei conţin gluten. Aşadar, ai grijă şi la produsele cu amidon, pentru că acesta este un derivat din grâu!