Reteta paine de casa aromata cu coaja crocanta (VEGAN)
Ingrediente (pentru 1 paine de cca 500g)
Amestec de faina pentru paine Szafi Free 270g, 4g de sare himalaya (cantitatea poate fi diferita in functie de gust si tipul sarii). 40g de zeama proaspat stoarsa de lamaie. 300g apa calaie.
Preparare:
Se dizolva sarea, zeama de lamaie , dupa care adaugam amestecul de faina si se framanta cca 2 minute. Se lasa sa stea 5 minute dupa care se framanta din nou pe o suprafata presarata cu cca 5g de amestec de faina in asa fel ca suprafata aluatului sa ramana fainoasa. Se unge partea de sus al aluatului cu 1g de ulei de cocos.
Se coace in cuptor preincalzit la 200°C timp de 65 minute. Se lasa sa se raceasca pe un gratar. Se feliaza numai dupa racire.
Observatie: Cand se scoate de la cuptor, coaja painii pare sa fie foarte tare, dar in cateva minute se inmoaie si ramane usor crocanta.
Din aluatul de mai sus se pot face 8 chifle sau cornuri, astfel timpul de coacere scade la 40 minute.
Dupa coacere poate fi congelat, dupa dezghetare se inmoaie din nou.